Dijitalleşme Ne Zaman Yararlı Olur?
Geçen yıl hayatımıza giren Coronavirus salgınıyla birlikte dijital dünyadaki gelişmeler belki bir 5-10 yıllık ivme kazandı. Salgına güvenilir ve gelişkin teknolojik altyapıyla giren şirketler, iş sürekliliği, hizmet kalitesi, üretim faaliyetleri, inovasyon, uzaktan çalışma gibi konularda bir adım önde girerek adeta bir rekabet avantajı yarattılar.
Bu arada şirketler için yeni iş modelleri ortaya çıktı. Örneğin, e-ticaret sektöründe patlayan satışlar dağıtım faaliyetlerinde kalite düşüklüğü yaratırken – marka algılarının olumsuz etkilendiğini gören – şirketler kendi dağıtım organizasyonlarını hizmete aldılar. Büyük otel zincirleri boş kalan bazı otelleri bakımevlerine dönüştürürken, bazı havayolları da yerde kalan uçaklarını hava kargo taşımacılığına sevk etti.
Tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve kütüphaneler dijital atmosfere taşındı. İş seyahatleri trajik düzeyde azalırken dijital toplantı platformları altın çağlarını yaşıyorlar. İnsanların önemli bir bölümü artık ofislerde çalışmak istemiyor ve iş seyahatlerini özlemiyor. Şehirlerden uzaklaşıyor ve hatta daha önce ofisinin bulunduğu ülkeden farklı bir yerde uzaktan çalışmayı tercih ediyor.
Mega teknoloji şirketlerinin hisse senetleri değerleri neredeyse uzaya yaklaşırken, rakiplerinin onda biri kadar ancak otomobil satan bir firmanın değeri ABD’deki üç üretici rakibinin toplamından fazlasına ulaşabiliyor.
Tüketiciler e-ticaret sayesinde ürün ve fiyat seçeneklerini daha bilinçli tercih etmeye başlarken evde geçen zamanı fırsat bilip kendi konforlarıyla ilgili yatırımlara öncelik verdiler. Artık daha önce internete giriş yapmayan çok sayıda insan neredeyse internet bağımlısı olmaya başladı.
Bulut, IoT, Mobilite, Blockchain, AR (Arttırılmış Gerçeklik), Yapay Zeka teknolojileri en üst seviyelerde kullanılmaya başlarken siber saldırılar da tarihi rekorlar kırmakta…
Yeni bir uygulama ile ülkemizde yapılamayan düğünler de sanal olarak takı geleneği devam ettirildi.
Üretim şirketleri artık hem daha yüksek teknoloji hem de üretim performans ölçümlerinde dijital çözümler kullanma yönünde daha hızlı ve kesin kararlar almaya başladılar.
Artık yeni bir çağa başladık! Bu çağ Dijital Çağ! Buradan artık geriye dönüş olmayacak. Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz ve fantezi gelen günlük yaşamdan manzaralar birer birer gerçekleşiyor.
Bu dönemde ortak vizyon, liderlik, kilit çalışanlar, öğrenen ve gelişen organizasyon, kompakt dijital çözümler ve yapılan işle ilgili teknolojik çözümler önemli hale geliyor.
Şirketler salgının öğrettikleriyle sürdürülebilirlik temelinde teknolojik altyapı yatırımları, karar süreçleri, çalışma ortamları, iş yapma tarzları, öncelikler ve istihdam edilen insan kaynağı ile gelişkin teknoloji uyumu konularında kararlar verip politikalar oluşturma dönemine daha hızlı girdiler. Uyumu yakalamaya başladılar.
Sonuç olarak, yaşadığımız salgın döneminde dijital teknolojiler rüştlerini ispatlayıp büyük itibar kazandılar, şirketlerin dijital vizyonlarına ise insanlar karar vermekte. Bu nedenle, dijitalleşme konusunda liderler kendilerini ne kadar fazla geliştirip konuya odaklanırlarsa o kadar kolay gelişkin teknolojilere ulaşıp dijital dönüşüm projelerinin yüksek başarıya ulaşmasında ana rolü oynayacaklardır.
Bülent Hasanefendioğlu
Danışmanlık Bölümü Başkanı, TDG Global