İnternet Araştırması için 7 İpucu

İstanbul, 4 Ocak 2019

Internette fikir, ilham ve inovasyon fırsatları bulmanın en hızlı yolu nedir? Durun ve araştırmanızla en alakalı siteleri bulmak için bu 7 ipucunu kullanmaya başlayın…

1-Çevrimdışı hazırlık
Doğrudan Google aramasına başlamamalısınız. Sorgu koşullarınızı dikkatlice yazmak iyi bir fikir. Sorgunuzdaki beş ila yedi temel terim nedir? İngilizce olmayan dilleri de arayın. Örneğin anahtar kelimeleri diğer üç dile çevirebilirsiniz (Google çeviri size yardımcı olacaktır) Sorularınıza cevap veren ideal bir sayfa hayal edin. Bu ideal cevaplar neye benziyor? Arama cümlenizde aynı ifadeyi kullanın.

2-Google’ın tüm olanaklarını kullanın.
Yüzlerce ek arama seçeneği Google’ın ana sayfasının arkasına gizlenmiştir. Her zaman Google’ın gelişmiş arama seçeneğini kullanın ve dili, ülkeyi, dosya biçimini, tarihi vs. buna göre seçin. Bu kelimelerin birlikte aranması gerektiğinde her zaman en az üç sorgu terimi kullanın ve parantez kullanın. Google’ın birçok özel kanalı var. Sorgunuzu Google resimlerinde, akademik, video haberlerinde, bloglarda, dizinlerde de inceleyin.

3-Peşpeşe Beyin Fırtınası
Sorgunuzu başarıyla yaptınız. Şimdi farklı bir bakış açısı kazanmaya çalışın. Sonuçta, henüz bilmediğiniz bir şey arıyorsunuz. Bu nedenle, Google’da bir cevap bulmayı beklemek gerçekçi değildir. İnternette bulmayı umduğunuz muhtemel vakaları hayal edin. Sorgunuza dayanarak elliden fazla yeni ürün veya hizmet listesi oluşturun. Ne kadar tuhaflarsa o kadar iyidir. Sonuç olarak, bu hayali ürünleri internette arayın. Genelde bulamayacağınız siteleri otomatik olarak bulacaksınız.

4-Google’dan daha fazlası var
Google’dan ayrılma zamanı:) Sonuçta, Google internet’in sadece küçük bir bölümünü sunar. Sayısız arama motorunu iyi sınıflandırılmış (genel, görsel, video, haber, sosyal, dosyalar, referans, akademik) bulacaksınız. Ayrıca çok çeşitli formatlarda arama yapabileceğinizi de fark edeceksiniz. Twitter, LinkedIn gibi sosyal medyaları da aramanız önemle tavsiye edilir.

5-Farklı dillerde ara
Google Araç Çubuğu’nu yükleyin ve yabancı dil sitelerini hemen İngilizce’ye (ya da kendi dilinize) çevirin. Çeviriler mükemmel değildir, ancak size genel bir fikir verecek kadar iyidirler. Örneğin, yiyecek veya cihazlarla ilgili yenilikler hakkında bilgi arıyorsanız, bazı Japonca sitelerini arayın. İlk önce araştırmakta olduğunuz alanda hangi ülkelerin deneyime sahip olduğunu düşünün, sonra onları araştırın.

6-Derin internet araması
Doğrudan Google üzerinden birçok bilgiye erişemezsiniz. Çok çeşitli kaynaklar (büyük veritabanları, kütüphaneler ve arşivler) doğrudan sorgulanmalıdır. Bu nedenle, ana kaynaklarınızı (Google üzerinden) araştırmanız ve ardından bu kaynaklar üzerindeki kendi sorgunuzu tek tek araştırmanız gerekir. Matrix arama ile derinlemesine arama yapabilirsiniz. Sorgunuz için çok iyi gizlenmiş bir süper kaynak bulduğunuzu hayal edin. Ardından, bu site hakkında başka kimin konuştuğunu öğrenmek için Google’ı kullanın. Muhtemelen başka bir değerli kaynak keşfedeceksiniz. Sonuç olarak, iki kaynağı Google’da birleştirdiğinizde, muhtemelen üçüncü ve dördüncü bir kaynak bulacaksınız. Dördünü de birleştirirseniz, ilk sorgunuz hakkında zaten bilgi toplayan birine ait bir siteye erişirsiniz.

7-Diğer sektörlerden fikirler bulun
Sorgunuzla diğer dünyalardan fikirleri birleştirin: Yalnızca etki alanınızla ilgili sitelere abone olmayın. İlginç olabilecek en az on farklı sektöre ve konuya  abone olun. Bu şekilde, endüstrinizden daha yüksek inovasyon seviyesine sahip bir sektör arayın. Sonuç olarak, bu yeniliklerin size ve araştırmanıza katkı sağlayacağından emin olun. Aşağıdaki sorguyu örnek olarak alalım: Yazar kasadaki satırlardan nasıl kurtulurum? Sonra trafik sıkışıklığı ile ilgili yenilikleri arayın. Halen faaliyette olan en yenilikçi şirketlerin bir listesini yapın. Bunları kendi alanınızda nasıl inovasyona çevireceğinizi  hayal edin. Bazı örnekler: Nike toplu taşımada nasıl yenilikler yaptı? Cirque de Soleil otellerde ve restoranlarda nasıl yenilikler yaptı? Araştırın çok şaşıracaksınız 🙂

En iyi dileklerimle

Batur Erdoğan